Jak w prawidłowy sposób zaparzyć kawę czarną metodą „kropelkową” tzw. DRIP?

Do przygotowania kawy tą metodą będziemy potrzebować: porcelanowy DRIP, papierowy filtr (najlepiej wybielany!), młynek z możliwością zmiany grubości mielenia, wagi z dokładnością do 0,1 g., minutnik, termometr, filtrowana, świeża woda, pour – over (dzbanek ze specjalnie wyprofilowaną szyjką która pozwoli na precyzyjne nalewanie wody), kawa jasno palona (ziarno jednorodne) najlepiej kilka dni po wypaleniu.

 
 
Krok 1

 

Złóż papierowy filtr w formę stożka, załóż go na urządzenie w którym będziesz zaparzał kawę (w tym wypadku DRIP). Zagotuj filtrowaną wodę i przelej nią filtr aby dogrzać urządzenie i tym samym pozbyć się papierowego posmaku z filtra (około 25º ml wystarczy).

 
 

Krok 2 

Przygotuj 30 g. świeżej kawy i zmiel ją na dość gruby piasek. Wsyp kawę do filtra.

 
 

Krok 3

Najlepsza temperatura wody dla tej metody to 85ºC – 90ºC. Oczywiście namawiamy do eksperymentowania ponieważ w różnych temperaturach kawa może Nam zaoferować różne smaki. Im wyższa temperatura wody tym napar będzie bardziej skoncentrowany i pełniejszy. Dziś parzymy kawę Papua Nowa Gwinea z regionu Barroida i używamy temperatury 85ºC.

 

Krok 4

Zalej kawę jak najmniejszą ilością wody, ale tak aby pokryła ona całą powierzchnię kawy, jednocześnie pamiętaj o włączeniu stopera przy pierwszym kontakcie wody z kawą! Czynność którą właśnie wykonujesz to tzw. Pre-infuzja (blooming - rozkwitanie. Za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki możesz ale nie musisz przemieszać delikatnie kawę. Pre – infuzja to czynność w której drobiny kawy pęcznieją i uwalniają dwutlenek węgla. Czas pre – infuzji? Wybór należy do Ciebie, ale nie powinien przekraczać 1 minuty!

 

Krok 5

Po upływie czasu pre – infuzji rozpocznij nalewanie wody spokojnym strumieniem po całej powierzchni kawy. Możesz to robić partiami (np. po 100 – 150 ml) i na chwilę przerwać. Ważne jest aby wodę nalewać kolistymi ruchami! Nalewanie wody jaką chcesz użyć do zaparzenia swojej kawy powinno zakończyć się najpóźniej w 2 minucie!

 
 

Krok 6

Parzenie metodą DRIP powinno zająć nie dłużej niż 3,5 minuty. Po upływie czasu zaparzania możesz cieszyć się filiżanką doskonałej czarnej kawy Polecamy kawę czarną bez mleka i bez cukru!:)

 

Uwagi

Parametry jakie zastosowaliśmy do zaparzenia naszej kawy w prezentacji to: (standardy SCAA - Speciality Coffee Asotiation of America, wynoszą 60 +/- 5 g. kawy
na 1 litr wody (5,5 – 6,5 g. na 100 ml))

Ilość kawy: 30 g.
Ilość wody: 520 ml.
Temperatura wody: 85C
Czas pre – infuzji: 25 s.
Czas łączny parzenia 3:35

 

Pozostałe artykuły

Jak w prawidłowy sposób zaparzyć kawę czarną metodą „kropelkową” tzw. DRIP?

Jak w prawidłowy sposób zaparzyć kawę czarną metodą „kropelkową” tzw. DRIP?

Dowiedz się więcej